flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП внесла Президентові України подання про призначення судді Кегичівського районного суду

26 травня 2020, 15:08

26 травня 2020 року Вища рада правосуддя вирішила внести Президентові України подання про призначення Крапівки Тетяни Валентинівни на посаду судді Кегичівського районного суду Харківської області.

Повний текст рішення:

УКРАЇНА

ВИЩА  РАДА  ПРАВОСУДДЯ

 РІШЕННЯ

26.05.2020

      Київ

№ 1520/0/15-20

 

Про внесення Президентові України подання про призначення Крапівки Т.В. на посаду судді Кегичівського районного суду Харківської області

 

 

Вища рада правосуддя, розглянувши рекомендацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, викладену у рішенні від 7 серпня 2019 року № 357/дс-19, матеріали особової справи (досьє) кандидата на посаду судді щодо призначення Крапівки Тетяни Валентинівни на посаду судді Кегичівського районного суду Харківської області, висновок члена Вищої ради правосуддя, а також персонально кандидатуру Крапівки Т.В.,

 

встановила:

 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (далі – Комісія) рішенням від 7 серпня 2019 року № 357/дс-19 рекомендувала Крапівку Т.В. для призначення на посаду судді Кегичівського районного суду Харківської області.

За результатами попереднього розгляду матеріалів член Вищої ради правосуддя Грищук В.К. склав висновок про можливість призначення Крапівки Т.В. на посаду судді Кегичівського районного суду Харківської області.

Заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Грищука В.К., розглянувши кандидатуру Крапівки Т.В., Вища рада правосуддя встановила таке.

Рішенням Комісії від 3 квітня 2017 року № 28/зп-17 оголошено добір кандидатів на посаду судді місцевого суду з урахуванням 600 прогнозованих вакантних посад суддів місцевого суду.

Крапівка Т.В. 11 травня 2017 року звернулася до Комісії із заявою про допуск її до участі у доборі кандидатів на посаду судді місцевого суду.

Рішенням Комісії від 26 вересня 2017 року № 151/дс-17 Крапівку Т.В. допущено до участі у доборі кандидатів на посаду судді місцевого суду та складенні відбіркового іспиту як особу, яка має трирічний стаж роботи на посаді помічника судді.

Рішенням Комісії від 3 листопада 2017 року № 117/зп-17 припинено участь кандидата Крапівки Т.В. у відбірковому іспиті та в оголошеному 3 квітня         2017 року доборі кандидатів на посаду судді місцевого суду у зв’язку з її неявкою.

Рішенням Комісії від 21 грудня 2017 року № 132/зп-17 надано кандидатам можливість реалізувати право на участь в оголошеному 3 квітня 2017 року доборі з особливостями, передбаченими пунктом 29 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Крапівка Т.В. 18 січня 2018 року звернулася до Комісії із заявою про надання їй можливості реалізувати право на участь у доборі з особливостями, передбаченими пунктом 29 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Рішенням Комісії від 5 березня 2018 року № 44/дс-18 поновлено участь кандидата Крапівки Т.В. в оголошеному Комісією 3 квітня 2017 року доборі на посаду судді місцевого суду з особливостями, визначеними пунктом 29 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України                         «Про судоустрій і статус суддів», без складання відбіркового іспиту та проходження спеціальної підготовки.

КандидатКрапівка Тетяна Валентинівна, громадянка України, _____ року народження. У 2003 році закінчила Національний університет внутрішніх справ за спеціальністю «Правознавство». Має стаж професійної діяльності у сфері права після здобуття вищої юридичної освіти щонайменше п’ять років, є компетентною, доброчесною та володіє державною мовою.

Рішенням Комісії від 19 квітня 2019 року № 54/зп-19 визначено, зокрема, рейтинг кандидатів на посаду судді місцевого загального суду та зараховано їх до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих загальних судів у межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного Комісією 3 квітня 2017 року.

Вказаним рішенням Комісії до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих загальних судів зараховано Крапівку Т.В., яка за результатами кваліфікаційного іспиту набрала 173,875 бала та займає 188 (сто вісімдесят восьму) позицію в рейтингу кандидатів на посаду судді місцевого загального суду.

Вища рада правосуддя 18 липня 2019 року на підставі пункту 4 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» звернулася до Комісії та зазначила про необхідність забезпечення під час проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевих судів рівних можливостей для кандидатів на посаду судді, включених до резерву, та суддів, які виявили намір бути переведеними до іншого місцевого суду, за результатами іспитів із дотриманням в межах поточного конкурсу частини восьмої статті 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Рішенням Комісії від 19 липня 2019 року № 101/дс-19 Крапівку Т.В. допущено до участі в оголошеному Комісією 2 липня 2019 року конкурсі на зайняття вакантних посад суддів місцевих загальних судів.

Рішенням Комісії від 7 серпня 2019 року № 150/зп-19 затверджено рейтинг учасників конкурсу на зайняття 505 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах, оголошеного рішенням Комісії від 2 липня 2019 року № 108/зп-19. Зокрема, затверджено рейтинг кандидатів на посаду судді Кегичівського районного суду Харківської області. Крапівка Т.В. зайняла 1 (першу) позицію в рейтингу на зайняття 1 (однієї) посади судді зазначеного суду.

Рішення Комісії від 2 липня 2019 року № 108/зп-19 про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевих загальних судів було оскаржено в судовому порядку.

Велика Палата Верховного Суду 29 січня 2020 року постановою у справі № 9901/378/19 визнала, що рішення Комісії від 2 липня 2019 року № 108/зп-19 про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевих загальних судів не може вважатися свавільним, оскільки переслідувало легітимну мету – першочергового заповнення вакансій у судах із значним кадровим дефіцитом, а тому відсутнє порушення порядку проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді, встановленого статтями 79 та 82 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Також відсутні інші порушення визначеного законом порядку надання Комісією рекомендації для призначення Крапівки Т.В. та не встановлено обґрунтованого сумніву щодо відповідності кандидата критерію доброчесності чи професійної етики або інших обставин, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з призначенням її на посаду судді.

Таким чином, кандидатура Крапівки Т.В. відповідає вимогам статті 127 Конституції України та статті 69 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

 

вирішила:

внести Президентові України подання про призначення Крапівки Тетяни Валентинівни на посаду судді Кегичівського районного суду Харківської області.

 

 

 

Голова Вищої ради правосуддя                                                                                        А.А. Овсієнко